Aanvraag Bouwvergunning Bijgebouw thumbnail

Aanvraag Bouwvergunning Bijgebouw

Published Jun 19, 22
3 min read

Houten Eiken bijgebouw

Zoek je een eiken bijgebouw? Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken. Poolhouses, carports, overdekte terrassen, orangerieën of aanbouwen. Een bijgebouw wordt gebouwd op dezelfde locatie als het hoofdgebouw maar staat niet in directe verbinding met het hoofdgebouw door bijvoorbeeld een opening of deur. Hierin verschilt het bijgebouw met een aanbouw of uitbouw. In dit artikel leg ik je uit wat een bijgebouw is en waarom mensen ervoor kiezen om hem te bouwen.

Onze werkwijze

Oak Wood Projects ontwerpt uw bijgebouw op maat volgens de oude ambachtelijke technieken met de materialen van uw keuze. Eikenhouten (of andere houtsoorten) bijgebouwen, poolhouses, carports, guesthouses of stallingen vormen een ideale aanvulling voor uw tuin. Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig. Onder voorwaarden kan een vrijstelling van de vergunningsplicht gelden. Hier vindt u de algemene voorwaarden die in heel Vlaanderen gelden. De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente. Voldoet uw ingreep niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.

Algemene regels over vrijstelling en melding (Vlaams niveau)

Vrijstelling

Onder voorwaarden (zie hieronder) geldt in bepaalde gevallen een vrijstelling van de vergunningsplicht voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport, vrijstaande garage, vrijstaande terrasoverkapping, serre… De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:
 • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend.
 • Als dit bijgebouw een woonfunctie heeft, is hiervoor altijd een vergunning en de medewerking van een architect verplicht. Dit geldt ook voor als woning gebruikte containers, mini-huisjes en andere constructies, tuinkantoren, ateliers enz. De vrijstelling geldt enkel voor bijgebouwen die in functie staan van bijvoorbeeld tuinonderhoud, tuinontspanning (vb tuinberging, poolhouse, …) of opslag (garage, carport, fietsenstalling, …).
 • De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen:
  • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw)
  • volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden
  • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven
  • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen
 • De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden in ruimtelijk kwetsbaar gebied.
 • De algemene checklist "vrijstellingen" bevat nog aanvullende voorwaarden.
 • De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Voorbeeld:

Iemand wil in zijn achtertuin een vrijstaand tuinhuis plaatsen. Momenteel staat er al een serre van 15 m². Het vrijstellingsbesluit maakt het mogelijk om zonder stedenbouwkundige vergunning én zonder melding een tuinhuis te bouwen dat 25m² groot is (want 15 + 25 = 40) en lager dan 3,5 meter, mits aan alle voorwaarden  uit de checklist vrijstellingen voldaan is.

Maximale Grootte Bijgebouw

Water is een kostbaar goed waarmee we spaarzaam moeten omspringen. Niet voor alle toepassingen is het gebruik van drinkwater nodig (vergunningsvrij bijgebouw). Zo kan voor het besproeien van de tuin, voor schoonmaak (auto, vloeren, …), het doorspoelen van toiletten of het wassen van kledij regenwater gebruikt worden (bijgebouw kantoor). Regenwater heeft tevens als voordeel dat het zachter is dan leidingwater, het bevat namelijk minder kalk.

De gemeente Zemst kent een premie toe voor de installatie van een regenwaterrecuperatiesysteem. De gemeente wil hiermee de opvang en het gebruik van regenwater aanmoedigen. De premie bedraagt € 0,05 per liter met een maximum van € 375,00 en een maximum van 45% van de bewezen kosten - bijgebouw leem. Voor meer informatie kan u de milieudienst contacteren op het tel - melding bijgebouw.

Zie ook punt 7. 1.11 hierna. Alle installaties dienen te voldoen aan de Code van goede praktijk voor regenwaterputten en infiltratievoorzieningen. Voor regenwaterputten betekent dit onder meer: • de tankinhoud is afgestemd op de horizontale dakoppervlakte en bedraagt min. 3 000 liter; • hergebruik van regenwater is verplicht met een minimale aansluiting van 1 toilet en wasmachine, plus eventueel een buitenkraan; • er mag geen rechtstreeks contact zijn tussen de regenwateren drinkwaterleiding; • alle kranen aangesloten op regenwater moeten voorzien zijn van de vermelding ‘geen drinkwater’.

Deze wordt berekend volgens de tankinhoud van de hemelwaterput, of volgens de aangesloten oppervlakte bij infiltratie. Als u een gemeentelijke premie aanvraagt, onderneemt de gemeentelijke dienst de nodige stappen zodat u ook de gewestelijke premie kunt genieten. Hoe vraagt u de gemeentelijke en gewestelijke premie aan? Bij de milieudienst (tel.

Het formulier moet u bij deze dienst volledig ingevuld afgeven, samen met de nodige documenten (bijgebouw regulariseren). Best informeert u even vòòr de installatie van de regenwaterput of infiltratie. poolhouse. Op die manier kent u alle voorwaarden waaraan u moet voldoen en kunt u ervoor zorgen dat de put geïnstalleerd wordt volgens de bepalingen van de Code van goede praktijk.

III (pinterest tuin bijgebouw zwembad). OVERIGE PREMIES Verbeteringspremie Vlaams gewest: Het Vlaams gewest voorziet een aantal specifieke verbeteringspremies voor kleine verbeteringswerken zoals dakwerkzaamheden, gevelwerken, behandeling van opstijgend vocht, de plaatsing buitenschrijnwerk, sanitaire installaties of elektrische installaties (houten poolhouse). Om in aanmerking te komen voor de premie moet de woning minstens 20 jaar oud zijn en mag het kadastraal inkomen niet hoger zijn dan € 1200.

Bouwpakket Bijgebouw

De facturen mogen wel worden opgespaard om aan het minimale bedrag van € 10 000 te komen maar ze mogen niet ouder zijn dan 3 jaar. het steen antwerpen bijgebouw. 8) voor de verbouwingswerken om overbewoning te verhelpen: 50% van het bedrag van de voorgelegde facturen, btw inbegrepen, afgerond tot op het lagere tiental.

vreg.be/zonnepanelen vindt u meer informatie over de voorwaarden, het bekomen van groenestroomcertificaten en de automatische omruiling. De premie bedraagt 50% van de kostprijs van de werken met een maximum van € 2. 500. Indien de aanvragers voldoen aan de inkomstenvoorwaarden van het VT- of OMNIO-statuut kan een provinciale premie toegestaan worden van 75% van de kostprijs der werken, met een een maximum van € 2 - bestaand bijgebouw renoveren.

De woning waarvoor u een renovatiepremie aanvraagt moet uw enige woning zijn en u bezat geen andere woning in de periode van 3 jaar voor de aanvraagdatum. vrijstelling vergunning bijgebouw. De woning moet op de aanvraagdatum minstens 25 jaar oud zijn. Uw netto belastbaar inkomen van 3 jaar voor de aanvraag mag niet meer dan € 39 - architect nodig voor bijgebouw.

060 voor samenwonenden bedragen. Per persoon ten laste mag u hierbij € 2 3140 bijtellen. De renovatiepremie wordt toegekend voor een algemene renovatie, dus voor structurele werkzaamheden die de toestand van de woning verbeteren. bijgebouw woonfunctie. Kleinere ingrepen, die vooral gericht zijn op de verhoging van het comfort, worden mee gesubsidieerd, maar alleen als u ook grotere renovatiewerkzaamheden uitvoert. poolhouse.

Villabouw realiseren

Zoek je een villabouw?  Is het u droom om een luxe woning te bouwen of landhuis te bouwen en wil je geen genoegen nemen met een standaard woning? Dan is een villa bouwen wellicht iets voor u! Kom eens praten met Architect Gruwez, wij helpen u graag om uw droom te realiseren. Wij kunnen voor u het gehele traject verzorgen van het ontwerp van uw villabouw tot aan de oplevering, het ontwerp is werkelijk maatwerk. Weet u nog niet precies in welke stijl u uw villa wilt laten bouwen, dan hebben wij voor u genoeg keuzemogelijkheden. Samen met u schetsen en bouwen wij uw woning. Op onze website vindt u vele voorbeelden van villa’s die we door de jaren geen in deze bouwstijl hebben ontworpen.

VILLABOUW MODERN- LUXE VILLA BOUWEN

Bij architectenbureau Frank Gruwez kunt u terecht voor elk bouwtraject. Wij luisteren naar uw dromen en wensen en komen met een bouwplan voor uw woning. Dit bouwplan bevat als eerste een voorontwerp met schetsen. U bepaalt wat u wilt en welke materialen u wilt gebruiken. Wij bouwen uw moderne of klassieke villa op maat. Wij werken daarbij op een professionele en gestructureerde manier. Wij bouwen niet alleen uw villa uit, wij houden ook tijdens de villabouw contact met u als opdrachtgever. U wordt zo betrokken bij het hele bouwproces. Wil je graag een moderne villa bouwen? Architectenbureau Gruwez helpt u hierbij! Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen van moderne villabouw. Kom eens met ons praten, wij maken een passend ontwerp en u zal merken dat een moderne villa bouwen ook voor u mogelijk wordt. Houten Bijgebouwen realiseren met “Villabouw” is kiezen voor exclusiviteit en duurzaamheid. Wij doen er samen met U alles aan om dit waar te maken. Voor Houten Bijgebouwen bent U voor ons in de samenwerking de sleutel tot weer een tevreden klant. Reeds van in het begin bent U betrokken bij het ontwerp en de plannen. Nadat wij het Houten Bijgebouwen architectenplan hebben ontvangen, starten wij met het visualiseren van uw project. U bent al BINNEN IN UW WONING nog voor ze gebouwd is en nog voor de productie of de werf aanvangt! Met onze 3-dimensionale projectvoorstelling, voorkomen wij teleurstellingen en ontluiken tussen ons en de klant, erg leuke ideeën, DAT is nu net 1 van de meerwaarden die wij U aanbieden en waarom U voor ons gekozen heeft.

Deskundig en comfortabel uw luxe villa laten bouwen

De ervaring en vakmanschap van Architect Gruwez zorgt ervoor dat het het realiseren van een orginele villa van een leien dakje loopt. Ons bureau bouwt via een totaalformule, wat betekend dat wij voor alles zorgen. Het gaat ons om de kwaliteit van de bouw. De diensten en service naar u als klant staan bij ons daarbij centraal. Want er is geen betere reclame voor ons dan een tevreden klant. Onze totaalformule heeft voor u al het voordeel. Wij zijn een architectenbureau dat speciaal  en uniek bouwt, met verschillende exclusieve ontwerpen per jaar zijn we de koploper in Vlaanderen.

Latest Posts

Real Estate Crm

Published Dec 31, 23
1 min read

Menorca Real Estate

Published Dec 27, 23
7 min read

Internship Real Estate

Published Dec 20, 23
7 min read